گروه بندی رنگ های پودری
امروزه استفاده از رنگ های پودری باعث شده تا جایگزین مناسبی برای رنگ های سنتی مایع در نظر گرفته شوند و روز به روز از اهمیت قابل توجه ای برخوردار شوند. یکی از دلایل مهم آن این است که در استفاده از رنگ های پودری به هیچ نوع حلالی نیاز پیدا نخواهید کرد.می توان گفت به غیر از وجود نداشتن حلال در آن نسبت به رنگ های مایع آلودگی کمتری هم ایجاد کرده و باعث دوام و پایداری بالاتری میگردد. رنگ های مایع به دلیل استفاده از حلال ها ضرورت استفاده از سیستم های تهویه هوا و تصفیه و بازیافت حلال را برای کنترل ترکیبات آلی فرار را بیش از پیش ضروری تر می سازد . البته این مورد از معایب رنگ مایع میباشد زیرا باعث شده تا انرژی بیشتری صرف عمل رنگ کاری گردد . اما در استفاده از رنگ پودری یا همان رنگ الکترواستاتیک یا همان رنگ کوره ای به دلیل اینکه این نوع رنگ از ترکیب و نوعی فرآیند رنگ خشک به عمل می آید در هیچ مرحله ای از رنگ کاری نیازی به ترکیبات آلی پیدا نخواهد کرد و این نتیجه را میگیریم که از نظر اقتصادی و زیست محیطی هزینه به کارگیری و استفاده از رنگ های پودری الکترواستاتیک به صرفه تر از رنگ های مایع بوده است.
گروه بندی رنگها از نظر طرح و ظاهر
رنگهای چکشی
رنگ های چکشی با تنوع بسیار در رنگ های مختلف و چشم نواز مورد توجه صنایعی همانند صنعت آلومینیوم و لوازم خانگی قرار گرفته است. رنگ های چکشی جزء رنگ های صنعتی و تزئینی با کاربرد متنوع می باشند. توصیه می شود جهت دوام بیشتر این رنگ ها بعد از پخت، بر روی آنها از پوشش محافظتی لاک استفاده شود. توجه به ضخامت مناسب ( بالای ۸۰ میکرون) وشوک حرارتی در زمان آغاز فرایند پخت، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
موارد مصرف
مبلمان فلزی، نرده های آهنی با کیفیت بالا، تابلوهای برق فضای داخلی، لوازم خانگی، صنعت ساختمان و درب های ضد سرقت جزء عمده مصرف کنندگان این رنگ ها می باشند. رنگ های چکشی به دلیل قابلیت استفاده از بازیافت رنگ به دفعات زیاد (اختلاط با رنگ نو) بدون ایجاد عارضه در کیفیت و ظاهر سطوح اعمال شده سبب کاهش ضایعات رنگ و در نتیجه کاهش هزینه های رنگ آمیزی مصرف کنندگان می شود.
رنگ های چرمی
رنگ های چرمی ، سطوحی زیبا را بر روی قطعات به وجود می آورد. پوشش های چرمی در طیف های مختلف قابل تولید می باشند. این رنگ ها پوشش خوب و یکدستی را بر روی سطوح ایجاد می کند و مقاومت خوبی به لحاظ سایش، ضربه و خراش دارند.
موارد مصرف
مبلمان فلزی، تجهیزات برق و تابلو برق، صنعت ساختمان، درب های ضد سرقت، سیستم بایگانی، درب و بدنه های آسانسور، مبلمان شهری جزء عمده مصرف کنندگان این رنگ ها می باشند.
رنگهای صاف
رنگ های صاف از پر مصرف ترین و اصلی ترین گروه رنگ های پودری الکترواستاتیک می باشند. این گروه از رنگ ها در اغلب صنایع و محصولات از جمله لوازم خانگی، پروفیل آلومینیوم، قطعات خودرو، صنایع سرمایشی و گرمایشی و … به کار می روند.
رنگهای سمبادهای
رنگ های سمباده ای در انواع ریز و درشت و در طیف های رنگی متنوع تولید می شوند. رنگ های سمباده ای عمدتا در صنایع تولید رنگ، تجهیزات برقی و کامپیوتر و مبلمان فلزی کاربرد دارند.
رنگهای چروک
رنگ های طرح چروک رگه های خاص و زیبایی را روی قطعه رنگ آمیزی شده ایجاد می کند. این پوشش ها در طرح های صاف و برجسته و در طیف های مختلف قابل تولید است و در صنایع مختلفی از قبیل: لوازم خانگی، بخاری، ظروف تفلون، صنایع روشنایی و صنعت ساختمان کاربرد دارند.
رنگهای متالیک
پوشش های متالیک در انواع گوناگون رنگ و طیف های مختلف قابل تولید می باشند و دارای زیبایی و کیفیت قابل ملاحظه و ثبات رنگ بالا و خواص مکانیکی خوبی هستند و در فرایند تولید ذرات فلز به طور مستقیم با دانه های پودر مادر همگن شده و روی قطعه می چسبند. قـابلیت بازیافت عـالی، ثبات رنگ پس از بازیافت و استفاده مجدد و عـدم ایجاد گـرد و غبار از ویژگی های اصلی این نوع از رنگ ها می باشند. این رنگ ها عمدتا در صنایع فلزی دکوراتیو کاربرد دارند.
گروه بندی رنگها از نظر پایه مواد اولیه
رنگهای اپوکسی
این گروه از رنگ ها دارای مقاومت عالی در مقابل انواع مواد شیمیایی ( اسید، سود، نمک و حلال)، خواص مکانیکی ( ضربه و خمش) و سایش و خوردگی هستند و در صورت استفاده صحیح توسط مصرف کننده، سطحی بسیار زیبا و با مقاومت شیمیایی بسیار خوب ایجاد می کنند. انعطاف پذیری و قدرت چسبندگی بالایی دارند و مقاومت زنگ زدگی نیز از دیگر خواص رنگ های اپوکسی می باشد. ولی در برابر شرایط جوی به هیچ وجه مقاوم نبوده و در مقابل نور خورشید پس از مدت کوتاهی براقیت خود را از دست داده و تغییر رنگ می دهند. پس از آن نیز بر اثر گچی شدن از روی قطعه جدا خواهند شد.
موارد مصرف
جهت پوشش قطعاتی که در محیط هایی با فرسایش و خوردگی بالایی مورد استفاده قرار می گیرند مناسب می باشد. مانند ماشین آلات و لوله های صنعتی، قطعات الکتریکی برای عایق سازی آرماتور، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، لوازم خانگی دکوری، قطعات ماشین آلات و خودرو.
رنگهای اپوکسی- پلی استر
پوشش های پودری اپوکسی- پلی استر (هیبریدی) مناسب برای مصارف داخلی می باشند و از لحاظ قیمت بسیار مناسب تر از اپوکسی هستند. پوشش های پودری اپوکسی- پلی استر در کنار زیبایی ظاهری از خواص شیمیایی و مکانیکی خوبی نیز برخوردارند. سطح عالی، خواص مکانیکی و شیمیایی ایده آل طیف های متنوع، براقیت های مختلف از مهمترین شاخصه های این رنگ هاست و به همین دلیل پرمصرفترین رنگ های پودری در سطح دنیا هستند. این گروه مشابه گروه اپوکسی می باشند با این تفاوت که چون دارای رزین پلی استر می باشند در مقابل رنگ پریدگی و شرایط جوی بسیار مقاوم، اما در مقابل اشعه خورشید حساس هستند و مناسب برای مصرف داخلی می باشند.
موارد مصرف
لوازم خانگی، قطعات خودرو ( که در مقابل نور خورشید استفاده نمی شوند)، مبلمان اداری و تجهیزات مدارس، قطعات الکتریکی و تابلوهای داخلی، قفسه بندی.
رنگهای پلی استر
پوشش های پودری پلی استر بسیار شبیه به گروه اپوکسی- پلی استر می باشند با این تفاوت که دارای مقاومت بسیار خوبی در مقابل نور خورشید بوده و برای محصولاتی که در محیط بیرون و فضای باز هستند مناسب می باشند ( هر چند برای محصولات فضایی داخل نیز قابلیت مصرف دارند) رنگ های پلی استر در مقابل طیف وسیعی از حلال ها و مواد شیمیایی مقاوم می باشند و مقاومت در برابر مواد شیمیایی متناسب با شرایط استفاده محصول نهایی است و می بایست پیش از استفاده در نظر گرفته شود.
موارد مصرف
پروفیل های آلومینیومی، درب و پنجره های فلزی، مبلمان شهری و فضای آزاد، لوازم روشنایی در فضای آزاد، سازه های ساختمانی، تابلوهـا و علائم ترافیکـی، لوازم خانگی و قطعـات خودرویی که در حین استفاده در معرض نور خورشید می باشند. ( مانند کولر و تیغه برف پاک کن ماشین)